Quantcast
Channel: Egen design – SY! – elsbth
Viewing all 19 articles
Browse latest View live

Symaskinsöverdrag med förvaring

$
0
0

När jag köpte min egna symaskin följde det med en plastkåpa. Det var endast en kåpa utan några fack att stoppa sladdar och pedal i. För att enkelt kunna förvara tillbehören till symaskinen sydde jag ett symaskinsöverdrag att dra på.

Material

Det ganska grova tyget köpte jag i Canada 2006. Då tänkte jag använda det som foder i en kappa eller väska. Fodret är överblivet kappfoder. Två tryckknappar.

Sy ett symaskinsöverdrag

Symaskinsöverdrag skiss och mått

Formen på detta överdrag bestämdes av formen på plastkåpan. Kåpan hade en väldigt knepig form eftersom baksidan var rak och framsidan och sidorna lutade. Jag tog några mått som jag tänkte jag kunde ha användning för. Fast egentligen satte jag bara tyget runt kåpan, nålade ihop tyget, sydde och hoppades på att det skulle bli bra.

Kroppen

Här sydde jag ihop ett större framstycke och ett mindre bakstycke. Detta för att mönstret på tyget skulle hamna på rätt håll. För sidorna såg jag till att ha extra tyg för att kunna forma fickor.

Flärp vid handtaget

Flärpen är sydd i två delar. Skarven går i samma höjd som skarven mellan framstycke och bakstycke. Insidan av flärpen är fodrad med yttertyg. Kanten runt hålet för handtaget är gjord stadigare med yttertyg och fodertyget börjar någon centimeter in.

Fickor på sidorna

Det svåraste var att forma fickorna på sidorna. För att göra en ficka vek jag ner tygänden från ovansidan att ha som insida på fickan. Sedan förde jag ihop tyget från framsida och baksida för att bilda utkanten. När jag sydde ihop utkanten gjorde jag en bula för att nederkanten skulle passa att dra utanpå kåpan.

Av fodertyget sydde jag ihop två påsar. Jag anpassade storleken efter vad jag tänkte förvara i dem. Sedan sydde jag fast dem på sin plats. Här behövde jag inte vara så noggrann med hur det såg ut eftersom det bara påverkade insidan av fickan.

Ficka på baksidan

Denna ficka var enklare att sy än de på sidorna. Här sydde jag ihop yttertyget med fodertyget till en fyrkant med önskad storlek. Sedan stickade jag fast den. Nederkanten på fickan vek jag in under nederkanten på överdraget.

Jag avslutade genom att fålla och sy fast nederdelen av fodret samtidigt.

Slutsats

Jag är glad att jag bara behövde sy detta överdrag en gång. Samtidigt är det kul att sy på frihand och bestämma helt själv hur det ska se ut och hur det ska fungera. Jag är nöjd, även om jag tycker att tryckknapparna är något klena.

Sydd augusti 2012.

Symaskinsöverdrag snett framifrån Symaskinsöverdrag framsida Symaskinsöverdrag baksida Symaskinsöverdrag vänster sida Symaskinsöverdrag höger sida Symaskinsöverdrag inuti ficka Symaskinsöverdrag insida Symaskinsöverdrag plats för information i den stora fickan Medföljande plastkåpa Plastkåpa baksida Symaskinsöverdrag närbild på tygets mönster

The post Symaskinsöverdrag med förvaring appeared first on SY! - elsbth.


Kamerafodral till Sony

$
0
0

Detta är mitt andra handsydda kamerafodral. Det första kommer jag skriva om senare. I bilden ovan är det fodralet som ligger överst.

Material

Ett fuskläder jag köpte i Canada 2006. På lappen som satt på rullen stod det 100% unknown fibers.  En mjukt och tunt fodertyg. Textillim, eller annat lim som fäster bra. Kardborreband.

Att sy ett kamerafodral

Måtten tog jag direkt från kameran. Jag lämnade lite marginal när jag ritade ut mönstret. Först sydde jag ihop på baksidan. Sedan vrängde jag och sydde ihop botten. För att dölja skarven på baksidan limmade jag fast en bit snöre. Det var svårt att inte kladda för mycket lim utanför, men det blev bättre än utan snöret.

Till foder sydde jag ihop en liten påse som jag fäste i fusklädret. Till locket klippte jag en egen bit fodertyg. Kardborrebanden hade lim på baksidan, men jag förstärkte ändå med stygn. Stickningarna sydde jag mer för att fodralet skulle hålla formen än för att de skulle vara dekorerande.

Sytt för hand september 2010.

http://elsbth.se/blogg/index.php?post=fodral-till-min-sony-kamera

Kamerafodral till Sony framsida Kamerafodral till Sony baksida Kamerafodral till Sony baksida Kamerafodral till Sony topp Kamerafodral till Sony sida Kamerafodral till Sony öppning

The post Kamerafodral till Sony appeared first on SY! - elsbth.

All your case – iPhone

$
0
0

”All your base are belong to us” broderat på ett skal till iPhone, fast med en twist. Eftersom iPhone-skal heter iPhone case på engelska så justerade jag base till just case i det kända citatet.

Bakgrund

Min sambo köpte ett billigt iPhone-skal att brodera på för en tid sedan. Dock böjde sig skalet när garnet borderades på och den kändes sladdrig. Så när Alla hjärtans dag närmade sig och jag fick den bra idé på mönster kunde jag bara inte låta bli att förverkliga den.

Citatet ”All your base are belong to us” kommer från spelet Zero Wing. Spelet kommer från Japan och den krångliga engelskan kommer sig av en dålig översättning från japanskan.

Aybabtu

Bilden är hämtad från Wikipedia*

Material till broderat iPhone-skal

Jag köpte Neostitch på coolstuff.se. En något dyrare version av iPhone-broderi, men bättre kvalitet tänkte jag. Det följde med tre garner, grått, blått och rosa, tillsammans med nål och några mönster. Garner köpte jag på Panduro. Färgerna blanc, 613, 611, 720, 154 och 310.

Så gjorde jag

Först satte jag ihop ett mönster. Jag utgick från bilden ovan med tre nyanser på bokstäverna och orange och lila som komplement till den svarta bakgrunden. Garnet klippte jag i halvlånga bitar, eftersom det slets snabbt. Jag sydde med dubbla trådar.

Rutnätet är 33×69, men ytterst på sidorna finns en extra rad med hål, som egentligen inte är hål som går helt genom silikonet. Jag bestämde mig för att trycka nålen genom de raderna också, även om det krävdes hårdare tag. Jag broderade även runt hålet. De mönster som följde med visade att de lämnat ett fyrkantigt obroderat hörn där, men jag kände att det inte skulle passa. Även i de rundade hörnen och vid laddkontakten i botten hade de kapat några stygn.

Tanken med detta skal var att ge det till min sambo på Alla hjärtans dag. Därför lade jag extra tankekraft på inslagningen. Det vadderade kuvertet, som skalet kom i, återanvände jag och klistrade bara på en lapp. På lappen spann jag vidare på justerade citat från spelet. Jag skrev ”Somebody set up us the comb”, där ordet bomb är utbytt mot comb. Jag var väldigt nöjd med resultatet.

Slutsats

Att brodera på silikon skiljer sig från att brodera på aidaväv. Jag kunde bara sticka nålen genom ett hål åt gången, istället för två, och fick vända på skalet varje gång. Tråden slets snabbare allteftersom det blev mer garn i hålen. Det tog mycket längre tid att brodera än jag trodde, så tålamod behövs om hela ytan ska täckas. Jag hade velat ha ett tomt mönster med alla prickar markerade för att kunna anpassa mönstret till kamerahålet och de rundade hörnen. Denna gång hade jag tur eftersom de viktigaste delarna i mönstret inte påverkades.

Trots allt är både jag och sambon nöjda med resultatet. Dock har silikonet fått en blå nyans efter att den förvarats i en jeansficka, men det kan bero hur mycket byxorna torrfäller.

* Bildkälla: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aybabtu.png

All your case iPhone-skal front All your case iPhone-skal sida All your case iPhone-skal botten All your case iPhone-skal toppen All your case iPhone-skal telefonen All your case iPhone-skal garner All your case iPhone-skal Neostitch All your case iPhone-skal mönster All your case iPhone-skal presentförpackning

The post All your case – iPhone appeared first on SY! - elsbth.

Ullkappa i grått och svart

$
0
0

Min grå och svarta ullkappa sydde jag utifrån ett jackmönster jag hade. Delar som inte var med i mönstret, som luva, ficklock och muddar, lade jag till på frihand.

Bakgrund

Det började med att jag sydde en vår/sommarjacka under gymnasietiden. Ett par år senare hade jag svårt att hitta en fin varm jacka. Jag ville så gärna ha en ullkappa att ha på mig, men hittade ingen som passade, så jag bestämde mig för att sy en. Det blev det största projektet jag gjort dittills.

Material

Tyget jag använde var grått och svart ulltyg. Jag tror det kallades vadmal. Två olika fodertyger. Ett rutigt, som egentligen var byxtyg, och ett brunt vanligt fodertyg. Som foder använde jag något tunt grovstickat vitt ludd, som jag inte vet vad det kallas. En tvåvägs dragkedja. Tryckknappar.

Nedan syns de skisser jag gjorde före och under arbetets gång. Kappan har inte blivit exakt enligt skisserna.

Ullkappa skiss Ullkappa skiss krage/huva Ullkappa skiss tryckknappar

Så sydde jag min ullkappa

Jag började med att göra en toile. Just då visste jag inte att det var just en sådan jag sydde. För min del sydde jag bara en modellkappa av gamla avdankade lakan för att se hur jag skulle justera mönstret. På Wikipedia står det ”… ett provplagg uppsytt i ett enklare tyg än det slutliga plagget”.

Det ursprungliga jackmönstret var väldigt kort. När jag sydde jackan förlängde jag den 10cm. Till ullkappan förlängde jag ännu mer. Runtom är det 8 bitar: Två framstycken, fyra sidostycken och två bakstycken. Jag drog i princip bara raka linjer i mönstret på alla de delarna tills jag fick önskad längd.

När jag förlängde jackan flyttade jag inte ner fickorna. Fickorna på ullkappan flyttade jag ner något, eftersom de satt så väldigt högt upp. På jackan saknade jag en dragkedja eller ett lock för att hindra saker att ramla ur. Ullkappan fick lock på sina fickor. Designade sådana. Jag anpassade vinklarna och rundningen på locken efter bredden på bältet runtom kappan.

Runt midjan hade jag lagt ut mönstret för att få plats med tjockare tyg, foder och en varm tröja under. Dock blev det för mycket. Detta löste jag med hjälp av bältet jag sydde på. Bältet är fastsytt runt hela kappan, men inte under ärmarna. Där lämnade jag en lucka där jag endast veckade kappan innanför. Detta gav en snygg och naturlig effekt med fördelen att det inte var särskilt krångligt att få till.

Till fodertyg använde jag två olika tyger. Det foder som syns är egentligen byxtyg, men jag drogs till mönstret och att det matchade det gråa. I ärmarna har jag glatt fodertyg. Där var färgerna inte lika många. Jag valde ett brunt tyg, som inte matchar lika bra, men det syns ändå inte när jag har på mig kappan.

För luvan måttade jag en luva från en jacka jag köpt på H&M. Kragen gjorde jag ungefär enligt jackmönstret, men skillnaden var att jag lät den vara uppvikt när jag sydde fast luvan. Tanken jag hade var att den ursprungliga kragen skulle göra att det såg snyggt ut när jag hade luvan nedfälld.

Dragkedjan jag använt till denna kappa kände jag i efterhand var för lång. När jag stod i butiken och valde visste jag inte alls hur lång dragkedja jag ville ha. Jag hade ju inget riktigt mönster att gå efter. Det blev en tvåvägs dragkejda. Tack vare de två löparna gjorde det inte lika mycket att den egentligen var för lång. Det var bara att dra upp den nedre löparen en bit, så var det lagom sen.

Som knappar använde jag tryckknappar. Jag ville inte ha kardborreband och jag ville inte ha knappar med knapphål. Det kvarvarande alternativet var då tryckknappar som jag själv slog i. I förpackningen fanns det tio knappar och hållare för att hålla knappdelarna på plats med de skulle slås dit med en hammare. Som tur var behövde jag inte alla tio knappar, så jag kunde slå i en testknapp innan jag började. Det krävdes lite pill för att få det rätt och att inte slå för många gånger med hammaren.

Bland det sista jag gjorde var att brodera mina initialer längst ner i framkant, F.A.K.E.

Slutsats

Den blev inte så varm som jag hoppades. Den är tung och efter att ha använts några år och varit undanhängd ett par år till luktar den inte längre nyplockade blommor. Men när jag tog fram den för att fota den och pyssla om den såg jag hur snygg jag fortfarande tycker att den är. Jag är så nöjd med den och den passar mig fortfarande!

Detta behöver fixas till

Även om kappan är färdig sedan länge har den slitits med användning och behöver mera kärlek och omtanke på flera områden.

Det jag behöver göra med den är att laga fodret som rivits upp inuti båda ärmarna. Dragkedjan har släppt längst ner, så jag får ta och förstärka där. En tryckknapp ramlade av för ett tag sedan, men den är redan ersatt av en ny.Sedan funderar jag även på att lämna in den till kemtvätten, men jag får läsa på mer om vad som är bra för ulltyget och inte. Tyget där ärmarna gnider mot höfterna har blivit lite nopprigt och fått en blå ton. Jag vet inte var den blåa nyansen kommer från, men jag ska se om jag kan göra något åt det.

Sydd höst/vinter 2007.

Ullkappa framsida Ullkappa baksida luva nere Ullkappa baksida luva uppe Ullkappa framsida luva uppe Ullkappa detalj F.A.K.E. Ullkappa detalj ficklock Ullkappa detalj baksida luva Neue mode jackmönster

The post Ullkappa i grått och svart appeared first on SY! - elsbth.

Kudde med scoutlilja

$
0
0

En kudde med mönsterstickad scoutlilja fastsydd utanpå. Idag har scouterna en ny modernare form på sin lilja. Kuddversionen är den som användes när jag var aktiv inom scoutrörelsen.

Material

Acrylgarn i vitt och två blå nyanser. Ulltyg och annat material som behövs för att göra en kudde.

Beskrivning

Det första jag gjorde var att rita upp en scoutlilja på smårutigt papper. Utifrån det kunde jag få fram ett bra diagram. Sedan stickade jag på. Jag stickade mest på känn eftersom jag då inte hade hört talas om mönsterstickning. Texten ”Var redo” broderade jag fast eftersom det inte fanns plats att sticka in bokstäverna.

Utifrån storleken på liljan sydde jag en kudde med samma storlek. Ulltyget satte jag på baksidan. Till sist sydde jag fast liljan med kaststygn.

Stickad och sydd för längesedan.

Kudde med scoutlilja Kudde med scoutlilja sida Kudde med scoutlilja front

The post Kudde med scoutlilja appeared first on SY! - elsbth.

Stick- och virkfodral

$
0
0

I samband med mitt projekt för 2013 framkom behovet av ett stick- och virkfodral. Antalet stickor och virknålar ökade och jag ville ha ordning och reda på min utrustning. Dessutom gillar jag att sy väskor och förvaringslösningar.

Material

Satin svart jacquard randig och en vit stuvbit med bladmönster från Stoff & Stil. Vit snodd och ändknoppar från Knapp-Carlsson.

Så skissade och sydde jag mitt stick- och virkfodral

Först sökte jag på nätet efter bilder på andras fodral. Det gav mig en bra start. Det jag undrade mest över var hur de gjort för att stickorna inte ska halka ur, så jag frågade och tydligen var det inget stort problem.

Jag lade ut stickor och virknålar, mätte och skissade för att veta hur jag skulle placera fickorna. Tre rader för rundstickor och två rader för jumperstickor, strumpstickor och virknålar. Övriga fickor emellan för andra saker som stickmått, maskhållare och stoppnålar.

Det svarta tyget använde jag som huvudtyg. Det vita tyget klippte jag i remsor och använde som kantband. När jag skissade ritade jag ut fickorna väldigt noga, men jag satte dem omlott. När jag sydde fickorna fick jag därför sy dem omlott. Jag gjorde det inte lätt för mig, men till slut fick jag fickorna så som jag ville ha dem.

Med alla fickor fastsydda klippte jag till ett backstycke, sydde fast och kantade hela kanten med det vita tyget. Avslutningen var förslutningen. Jag kom fram till att ett snöre att knyta med var enklast och smidigast. Så jag köpte ett snöre tillsammans med två ändknoppar och virade runt.

Slutsats

Jag är väldigt nöjd med detta fodral. I början var det svårt att sätta igång eftersom jag inte riktigt hade en plan för hur jag skulle göra. Sen började jag bara och hoppades på att det skulle gå bra, vilket det gjorde.

Stick- och virkfodral Stick- och virkfodral vikt Stick- och virkfodral tomt Stick- och virkfodral ihoprullat Stick- och virkfodral ihoprullat Stick- och virkfodral knuten Stick- och virkfodral innehåll Stick- och virkfodral snöre

The post Stick- och virkfodral appeared first on SY! - elsbth.

Fluga blev rosett

$
0
0

Igår sydde jag en slips, som min sambo efterfrågat. Mer detaljerat inlägg om den kommer när jag fixat bilder. När jag klippte ut slipsbitarna ur tyget blev det en rätt stor skräpbit över. Eftersom det var ett dyrare tyg kändes det dumt att inte göra något med den biten, men den var för liten för att spara till ett framtida tillfälle. Medan jag sydde slipsen tänkte jag att det kunde vara kul att sy en matchande fluga. Så jag sydde en kvart till och skapade en liten sak av skräpbiten.

Material

British Millerain (som blivit över från ett tidigare större projekt).

Så improviserade jag min fluga (rosett)

Först kan jag informera att jag inte sytt en fluga tidigare. Jag har heller inte nyligen undersökt hur en fluga ser ut. Jag fick helt enkelt improvisera och ta steg för steg.

Jag började med att vika tyget dubbelt på längden och sydde ihop långänden, ca 4x20cm. Vrängde den, stoppade ena änden i den andra och sydde ihop till en ring.

Sedan vek jag ytterligare en bit på längden och sydde ihop långänden, ca 1,5x12cm. Jag vrängde den och satte den om mitten på den dubbelvikta större delen.

Här kom det pilliga att försöka få till fina veck på flugan. När jag var nöjd sydde jag ihop den lilla delen (med blixtlåspressarfot) och klippte bort överflödigt tyg.

Färdig!

Slutsats

Denna fluga såg för liten ut när min sambo höll den vid halsen, så istället satte jag fast den på min hårnål och satte den i håret. Denna fluga kommer i fortsättningen vara en rosett.

Millerain-rosett i håret

The post Fluga blev rosett appeared first on SY! - elsbth.

F.A.K.E-kofta

$
0
0

Jag ville sticka en egen kofta, eftersom få ärmar passade mina långa armar. Det kan ha varit när jag gick på högstadiet. Köpte mönster på en tröja, garn och stickor. Tröjan stickade jag enligt mönstret, men på ärmarna lade jag till några rader. När den var färdig och jag tog tröjan på mig kändes den för lång och stor på ärmarna och för kort runt midjan. Jag kände mig som en gorilla och benämner nu den tröjan ”gorillatröjan”.

Gorillatröjan hängde länge ensam på en galge i min garderob. Efter flera år, utan att jag använt den, repade jag upp den och stickade en ny.

Material

Freja sport från Svarta fåret. Marks & Kattens Natura. Knappar.

Så stickade jag

Som sagt var det länge sedan, men jag minns att jag improviserade mönstret. Jag använde mig av en stickad tröja jag köpt och mätte mot den för att få bra mått. Ena ärmen gjorde jag randig, som kroppen, och den andra helvit. F.A.K.E. skulle det stå på ryggen. Runt halsen virkade jag en rad för att få den stadigare. Knäppningen gjorde jag på känn.

Slutsats

Jag gillar koftor, eftersom de går att ha uppknäppta eller knäppta. Denna kofta är en av mina varmaste. Jag använder den varje vinter, så det måste vara ett tecken på att det är en bra kofta, trots att det är mest akryl!

Stickad någon gång på 2000-talet.

F.A.K.E.-kofta framsida F.A.K.E.-kofta sida F.A.K.E.-kofta baksida

The post F.A.K.E-kofta appeared first on SY! - elsbth.


Broderad barndomsteckning

$
0
0

Äntligen har jag broderat klart min barndomsteckning! Mönstret tog lång tid att göra. Det kändes som jag broderade på varje stickklubb i flera månader. Garnet tog slut. Men nu är den färdig.

Material

Aida-väv. Moulinegarn i färgerna 310, 718, 726, 905 och 3765. Mellanlägg till baksidan. Upphängning.

Gå gjorde jag

Först av allt fotade jag av teckningen, stoppade in den i datorn och försökte göra ett mönster av det. Jag anpassade mig efter bredden på upphängningen och räknade hur många rutor som fick plats på bredden. Jag provade med olika färger och placering. Namnen uteslöt jag.

Efter det broderade jag så mycket jag kunde för att bli färdig i tid. Jag ville nämligen ge den till min mamma när hon fyllde år. På födelsedagen strök jag in kanterna och på med mellanlägg på baksidan. Viktigt att tänka på var att jag skulle vika översta kanten sist eftersom upphängningen behövde en kanal att träs igenom. Så den blev färdig i sista stund.

Slutsats

När teckningen hamnat i datorn var det dags att välja färger. Jag hade chansen att byta originalfärgerna och det gjorde jag. Den svarta konturen var jag tveksam till först. Jag broderade färgerna först och allt det svarta sist, men jag tyckte det blev bättre och bättre ju mer svart jag hade broderat dit.

När det svarta garnet tog slut gick jag till Broderi & Garn och köpte mer. Där fick jag även tips på hur jag kunde göra ögonen – med en fransk knut. Jag hade testat att göra kryss innan, men det såg inte alls bra ut. Jag funderade också på om jag skulle lämna ansiktena helt blanka, men jag nöjde mig med att bara fota det.

Broderad april-maj 2013.

Familjebonad Familjebonad originalteckning Familjebonad i datorn Familjebonad utan ansikten Familjebonad signatur Familjebonad baksida Familjebonad knopp Korsstygn rosa start Korsstygn på Evas Paley Familjebonad färdig!

The post Broderad barndomsteckning appeared first on SY! - elsbth.

Broderad axel

$
0
0

För att personifiera en t-shirt att ge bort broderade jag axeln på den. Mottagaren gillar Japan och jag tycker japanska tecken är fina, så jag gjorde ett eget mönster på det.

Material

Vit t-shirt. Rött broderigarn. Vit bakgrund med röd figur motsvarar Japans flagga.

Så gjorde jag

Först skulle jag hitta ett tecken med en passande betydelse. Jag valde till slut tecknet för ”jag, mig”. Jag skissade upp tecknet i den storlek jag kände passade och överförde sedan det till ett korsstygnsmönster. Broderad axel skiss 1 Broderad axel skiss 2 Broderad axel mönster

Innan jag började brodera ritade jag av mönstret på axeln. På avigsidan av t-shirten ritade jag ett rutmönster med prickar där jag skulle sticka nålen. Jag använde blyertspenna. Här fick jag ta hänsyn till axelkullens böjning. Efter det var det bara att brodera på. Jag fick se till att inte dra åt garnet för hårt.

Slutsats

Jag är väldigt nöjd med denna uppiffning av ett enkelt basplagg. Såklart såg broderiet finast ut innan första tvätten, men sedan första tvätten har det inte förändrats så mycket. Det är mest så att trådarna är lite böjda och ligger platt mot tyget.

Det enda jag kunde gjort bättre är att välja en t-shirt av bättre kvalitet. Jag köpte en billig på H&M, eftersom jag inte var säker på hur det skulle bli. Men om jag gör detta igen ska jag se till att välja ett plagg som inte töjs så mycket i tvätten.

Broderad oktober 2007. Broderad axel framsida Broderad axel sida Broderad axel baksida

The post Broderad axel appeared first on SY! - elsbth.

Min studentbalklänning

$
0
0

Studentbalen var i juni och redan i januari hade jag bestämt mig för att sy en egen studentbalklänning. Det var nu ett tag sedan jag tog studenten, så det är svårt att sammanfatta. Men samtidigt som jag sydde bloggade jag om det på Lunarstorm, så jag låter de gamla inläggen tala för detta projekt.

Snabblänkar till innehåll:


Prolog – 2006-01-05

Jag kommer inte att hyra den.
Jag inte att låna den av någon bekant.
Jag kommer på sätt och vis inte att köpa den, bara ”delarna”.
Jag kommer att sy den alldeles själv!

Idag blev jag klar med modellen. Jag började med ett mönster på en vanlig sommarklänning och tog bort och lade till lite både här och där så den skulle bli precis som jag ville ha den. Min alldeles egna design! Fast så unik är den inte. Inte än iaf…
Jag är så nöjd med modellen att jag inte vill sprätta upp sömmarna så jag kan rita av delarna på det riktiga tyget, vilket jag tänkte i början. Men jag behöver inte sprätta än för jag har inte införskaffat tyget. Vilken färg ska jag ha? Jag tror jag redan har bestämt mig, men jag ska kolla runt först innan jag bestämmer mig.
Det roligaste arbetet kommer när jag sytt klart den riktiga klänningen och sedan kommer till att utsmycka den med diverse pärlor och stenar. Aftonväskan är inte att förglömma. Den ska också bli himla kul att veta hur den ska se ut, men jag har mina bilder i huvudet…
Det kommer bli så snyggt att jag bara vill sitta och kolla på de dagar ut och dagar in. det är faktiskt nästan så nu… *ooops*


Balklänningen del 1 – 2006-02-25

Igår vågade jag äntligen börja klippa i klänningstyget. Jag hade redan ritat ut de flesta delar, men tvekade länge med att klippa bara för att det satt en lapp på tyget som varnade ”inden du klipper…”. Det var norska eller danska, men innebörden var att man skulle kolla att tyget var helt och fint innan man började klippa för om man klippt i det kunde man inte byta det och det var något fel.
Igår sydde jag även ”kragen” och bestämde att blixtlåset ska sitta i ryggen och inte i sidan som jag tidigare planerat.
Idag sydde jag ihop sidorna på framdelen med de två bakdelarna. Sedan nålade jag ihop ryggen och nålade fast kragen och sen var det bara till att prova den…
Jag blev som förälskad (igen!).
Kan inte vänta tills jag sytt klart själva klänningen och börja dekorera den med diverse blommor och matcha den med halsband, sjal, skor m.m.

Återstående problem rörande klänningen:
1. Hur lång ska dragkejdan vara? Måste införskaffa sådan!
2. Hur långt ner ska fodret gå? Ska det vara i samma tyg som känningen eller i vanligt fodertyg?
3. Hur ska jag fästa kragen?

Läs den spännande fortsättningen någon gång i framtiden (innan den 10:e juni iaf)


Balklänning del 2 – 2006-03-26

Igår fortsatte jag med balklänningen. Dragkedja köpte jag för ett tag sedan. Det var bara det att jag inte haft varken tid, ork eller lust att fortsätta.

Detta gjorde jag:

  • Jag sydde fast ritade upp foderbitarna på tyget och klippte ut dem
  • Funderade på hur jag skulle göra med dragkedjan
  • Strök fast vlieseline på insidan av ”kragen” så att den blev starkare
  • Fäste dragkedjan och ”kragen” i bak i ryggen
  • Sydde färdigt mittsömmen i bak, ända ner till kanten
  • Krånglade fast foderbitarna, alla tre.

Dessutom har jag hittat en underbar brosch och ett par svarta högklackade skor som jag ska lära mig att sväva fram i. Sjal vet jag inte hur jag ska göra med. I skrivande stund har jag två att välja mellan, men jag är inte riktigt förtjust i någon. Imorgon ska jag kolla på pärlor till halsbandet jag troligtvis kommer göra själv.

Sedan återstår bara aftonväskan…


Balklänning del 3 – 2006-04-22

Balklänningen är snudd på klar. Det enda som ska göras innan dess är att fålla den. Det kan jag tyvärr inte göra på egen hand, men jag har hjälpsamma personer i min närhet som kan hjälpa mig.

Sjal har jag fixat. Jag gjorde ett nästan otroligt klipp på KappAhl: En vit virkad sjal med blommor i mönstret för bara 25 kr! Den var på rean och från början kostade den 149 kr (!).
Den ska jag ha!

Igår kväll pillade jag ihop ett halsband. Pärlorna köpte jag för några veckor sedan, men brist på inspiration fördröjde projektet.
Det första halsbandet var jag inte nöjd med, så jag tog upp det och använde pärlorna till det jag nu gjort.
Det nya består av flera ihopsatta halsband av olika längd. Eftersom pärlorna fanns i tre olika versioner (svarta pärlor, blänkande pärlor och blänkande stavar) blev det sådana olika halsband. Två av varje sort.
Synd att det inte fanns fler lilablänkande pärlor. De skulle matchat klänningen bättre.

Aftonväskan är inte ens skissad på än… (fy!)
Jag har iaf bestämt att väskan ska prydas av likadana blänkade stavar som är med i halsbandet. För att piffa upp den.
Måste hitta/göra ett mönster snart så den hinner bli klar i tid!

Det hela kommer troligtvis lösa sig i slutändan.
Det hoppas jag på!


Balklänningen del 4 – 2006-05-01

Klänningen är fortfarande inte fållad. Det är väskan jag har jobbat med.

Idag har jag sytt på väskan i princip hela dagen. Jag började med den i mitten på förra veckan, men på allvar i fredags.

Från början hade jag tänkt att jag skulle ha något hårt som fyllning i sidorna. Då tänkte jag: Locken på Big Pak-glassen!
Det var för hårt så då limmade jag på filt.
Trots det var jag inte nöjd. Jag drog loss filten från plasten och limmade ihop de båda filtbitarna med varandra. Mycket bättre!

När jag sydde ihop delarna, för hand, märkte jag att det stäckte väldigt mycket i tyget. Hmmm, jag skulle gjort filtbitarna mindre iaf. Nja, det blev bra ändå, men inte så bra som det kunde ha blivit…

Själva väskan är klar. Nu ska jag bara sy fast två par tryckknappar och fortsätta dekorera den med likadana pärlor som jag gjorde halsbandet av.


Nutid

Balklänningen blev färdig i tid och jag har fortfarande kvar den. Men jag har inte använt den någon mer gång sedan studenten. Sjalen är ett av mina bästa köp någonsin! Den används flitigt och kommer säkert användas tills den faller i bitar.

Väskan och halsbandet är dock inte kvar. Väskan spillde jag dricka på så det blev en fläck, plus att pärlorna skavde sönder tråden så pärlorna föll av. Dessutom var jag inte helt nöjd med den och kände att jag inte skulle använda den någon mer gång. Halsbandet var jag inte heller 100% nöjd med, så jag tog upp det och sparade pärlorna. De kommer nog bli något annat fint i framtiden.

Det mönster jag antar att jag utgått från är Neue mode stil S 22743.

Slutsats

Dragkedjan jag satte i är alldeles för kort. Den skulle varit minst dubbelt så lång. Klänningen är därför väldigt trång och svårt att få på. Den kräver draghjälp av en andra person för att få på plats. Axelpartiet är inte särskilt flexibelt. När jag lyfter en arm lyfter hela sidan av klänningen också.

Trots de delar jag kunde gjort bättre är jag mer än nöjd med denna klänning med tanke på förutsättningarna. Jag gjorde om ett färdigt mönster helt och justerade till den klänning jag ville ha. Detta utan så mycket egen erfarenhet eller hjälp och instruktioner från andra. Det var på den tiden jag inte sökte svar på mina handarbetsfrågor på internet.

Sydd vårterminen 2006.

Studentbalklänning framsida Studentbalklänning från sidan Studentbalklänning baksida Studentbalklänning lyfter släpet Studentbalklänning i trädgården Studentbalklänning på väg Klänningsmönster

The post Min studentbalklänning appeared first on SY! - elsbth.

Improviserade handledsvärmare i Nepal

$
0
0

När fästmannen efterfrågade ett par handledsvärmare kom jag att tänka på den ena tofflan jag gjorde av restgarn. Jag hade läst fel i mönstret och trodde jag hade tillräckligt till två tofflor, men jag hade bara till en. Det projektet hade jag nog inte rört på ett år, så jag repade upp det och stickade handledsvärmare istället.

Jump to pattern (English)

Material

Drops Nepal restgarn. Osäker på hur mycket jag använt. Stickor 4,5mm.

Så gjorde jag

”Handledsvärmare kan inte va så svårt”, tänkte jag och började improvisera. Jag gjorde en i taget och skrev därför ner hur jag gjorde, så båda skulle bli likadana. Jag har använt engelska förkortningar eftersom jag är mer van vid engelska mönster.

Slutsats

Det var rätt enkelt att improvisera dessa. Det enda svåra var att lägga upp för tummen, eftersom jag började vid fingrarna och stickade tvärtom. Jag slängde därför ut en fråga i Stickklubben Gbg och fick tips om crochet chain provisional cast on. Den tekniken var väldigt enkelt att använda och jag förstod direkt hur jag skulle göra genom att kolla på bilderna.

Jag är inte så van vid att sticka med flera färger, även om det bara är en färg åt gången. På stället där jag drar med trådarna syns de andra färgerna på framsidan. Där har jag inte fått in någon bra teknik än. Detta medförde att jag gjorde den andra värmaren tvärtom – jag drog de andra färgerna på andra sidan tummen.

Om jag skulle gjort något annorlunda skulle jag nog skippat de två aviga varven mitt på. Jag bara gjorde dem och tänkte det skulle bli bra, men eftersom jag inte gjorde fler föll tanken. Avslutningen vid handleden tycker jag fick bra form. Jag fortsatte inte resåren hela vägen utan gjorde den bara på smalaste stället på handleden.

Mottagaren är väldigt nöjd. Han gillar att de går såpass högt upp på fingrarna så de inte åker när när han nyter händerna.

Stickade nov 2014

Handledsvärmare knuten näve Handledsvärmare Tummen upp för handledsvärmare Handledsvärmare detalj

 

- Beginning of pattern – 

Pattern: Improvised wrist warmers (eng)

These are just my notes of how I improvised a pair of wrist warmers. There is no guarantee that everybody will understand it, but if anything is unclear, just leave a comment below.

Abbreviations

k2tog – knit 2 sts together
pm – place marker
pssb – put slipped stitch back on the left needle
rm – remove marker
sl – slip stitch
ssk – slip, slip, knit

Notes

Change colors in the beginning of these rows: 13, 16, 21, 23, 24, 29, 32, 34, 41, 45, 49. These rows are not marked in the pattern.

Add thumb sts using crochet chain provisional cast on.

Thumb decr: Knit to first marker. Slip marker, ssk. Knit to 2 sts before second marker, k2tog. Slip marker.

”Body”

Cast on 32 sts.
Continue knitting in the round using magic loop method.

Rows 1-3: (k1, p1) repeat
Rows 4-5: (p1, k1) repeat
Rows 7-13: knit
Row 14: purl
Rows 15-16: knit

Left:
Row 17: knit.
Add 16 thumb sts (see notes). Place 2 markers, one before thumb sts and one after.

Right:
Add 16 thumb sts (see notes). Place 2 markers, one before thumb sts and one after.
Row 17: knit

Both:
Row 18: knit and do thumb decr (see notes).
Row 19: purl

Row 20: knit and do thumb decr (see notes).
Row 21: knit
Repeat rows 20-21 5 times.
For the right wrist warmer do not knit the last sts on row 31, begin row 32 instead.

Total count 34 sts.

Row 32: knit to 1 st before first marker, sl1, rm, pssb, pm, k2tog, sl1, rm, pssb, ssk.

Row 33: knit

Row 34:
– Left: k14, k2tog, k14, rm, k2tog
– Right: rm, k2tog, k14, k2tog, k14

Total count: 30 sts.

Row 35: knit
Row 36: purl

Rows 37-51: (k1, p1) repeat
Rows 51-54: (p1, k1) repeat
Rows 55-57: (k1, p1) repeat
Rows 58-60: (p1, k1) repeat

BO knitwise surprisingly stretchy.

Thumb

Change colors on row 2, not marked in the pattern.

Put thumb sts on the needle, 16 sts.

Rows 1-3: knit
BO knitwise regularly.

- End of pattern -

The post Improviserade handledsvärmare i Nepal appeared first on SY! - elsbth.

Improviserad mössa i Nepal

$
0
0

Eftersom det blev garn över från handledsvärmarna bestämde jag mig för att sticka en mössa också. Jag hoppades att allt garn skulle gå åt.

Material

Restgarn av Nepal i fyra färger, ca 67 gram. Sticka 4,5mm.

Så gjorde jag

Först mätte jag huvudet och uppskattade antalet maskor. Jag började nerifrån med resåren. Mössa blev för stor, så jag fick repa upp och minska antalet maskor. Färgbytena gjorde jag när garnet tog slut, eftersom jag inte ville ha garnrester när jag var färdig. Det gjorde att färgbytena inte hamnade på rad, men det tyckte jag inte gjorde något.

Nedan är från mina anteckningar. Jag kan inte garantera att det var exakt så jag gjorde, men på ett ungefär i alla fall:

- – – Anteckningar start – – -

Lägg upp 92 maskor.
Börja resåren (1 rät, 1 avig). Sticka 9 varv resår.
Fortsätt med 12 varv slätstickning.

Börja minskningarna:
Sticka 8 maskor, sticka ihop 2 maskor, placera stickmarkör. Fortsätt så varvet runt. 9 maskor ska ha minskats.

Sticka 4 varv slätstickning.
Minskningsvarv: Sticka ihop 2 maskor före varje markör.
Repetera slätstickningen och minskningsvarvet tills det är 4 maskor mellan varje markör.

Sticka 2 varv.
Minskningsvarv.
Sticka 1 varv.
Minskningsvarv.
Sticka 1 varv.
Minska 3 varv.

Dra tampen genom resterande maskor.

- – – Anteckningar slut – – -

Stickad november 2014.

Mössa i Nepal framifrån Mössa i Nepal sida Mössa i Nepal ovan

The post Improviserad mössa i Nepal appeared first on SY! - elsbth.

Grön kappa av British Millerain

$
0
0

Det sista steget på min gröna kappa är färdigt, flera år efter jag började med den. Därför är detta ett uppdelat inlägg. Jag började skriva det för ett bra tag sedan.

Psst. Den röda mössan på inläggsbilden har jag stickat.

Hur det började

Under gymnasietiden köpte jag ett jackmönster och sydde mig en jacka. Jag var tvungen att göra om mönstret och förlänga ärmar och längden på jackan, men inget mer komplicerat än så.

Hösten 2007 fick jag en mer ambitiös idé. En ullkappa! Då utgick jag från samma jackmönster som jag använt tidigare, men jag förlängde den rejält, lade till en täckande del framför dragkedjan, lock till fickorna, en huva och några mindre detaljer. Alla dessa justeringar gjorde jag på fri hand utifrån det mönster jag redan hade.

I slutet av sommaren läste jag om en sykurs och blev väldigt sugen på att sy igen. Jag hade inte haft tillgång till en symaskin på länge och den ullkappa jag sytt fyra år tidigare hade börjat spricka i sömmarna. Så jag hittade kursen Sy dina kläder – fortsättningskurs och anmälde mig. Jag visste precis vad jag ville sy – en till kappa!

I november började kursen. Mitt mål med kursen var att anpassa mönstret så kappan skulle få bättre passform, få materialtips och att fråga någon som kan. Hittills är jag nöjd med kursen och det är två gånger kvar.

Krav på kappan

Först och främst ville jag inte göra kappan i något ullmaterial. Jag ville ha ett tyg som passar Göteborgs väder i vintertid. Alltså något som klarar av regn och blåst, och ett bra foder så jag inte fryser. Dragkedja över fickorna. Eventuellt muddar inuti ärmsluten. Flärp utanpå den långa dragkedjan. Huva. Lite längre än ullkappan.

Materialet

Tyget jag köpt är engelskt militärtyg (British Millerain) med militärgrön färg. Det ska bli vattenskyddande när det regnar och det ska vara vindtätt. Fodertyget är mörkrött kappfoder som också ska vara hyfsat vindtätt. Till fodringen blev jag introducerad för thermoisolering. Det är en tunn fodring med tre lager. Jag tror på de värmande egenskaperna först när jag får prova dem.

Vad jag gjort

Första steget i mönsterbeskrivningen, som jag till större delen följer, var att sy fickorna. Jag ville ha dragkedjor för dessa fickor. Dolda eller synliga spelade inte så stor roll för jag hade lyckats hitta dragkedjor i en färg nära tygets. Resultatet blev synliga dragkedjor utanpå med täckande trekanter i ändarna. Det blev väldigt bra!

Jag har sytt ihop kroppsdelarna, i alla tre lager, men jag har inte sytt ihop lagren än. Jag har sytt stickningar i de flesta sömmarna.

Igår började jag med ärmarna. Tyvärr så är de för smala vid armbågen när jag böjer på armarna. Jag vet inte riktigt hur jag ska fortsätta med det, så jag får vänta till nästa tillfälle och fråga på kursen.

Kappan syddes under november och december 2011.

Nålade flärpar till ficka Detalj fickor Delarna till framsidan Framsida Baksidan Framsida och insidan Luva påsydd Justering av ärm Sy fast foder

 

Fotografering (2013)

Grön kappa fram Grön kappa fram Grön kappa fram med luva på Grön kappa fram krage knäppt Grön kappa sida Grön kappa vänster Grön kappa bak med luva av Grön kappa bak med luva på Grön kappa detalj dragkedja

 

Knapparna sitter i (2015)!

Mer än tre år efter att kappan blev ”färdig” slogs tryckknapparna på plats. Äntligen var den helt färdig! Under tiden har den börjat bli sliten vid armbågarna och färgen har solblekts, men jag kommer fortsätta använda den lika flitigt som tidigare.

Grön kappa med knappar - fram Grön kappa med knappar Grön kappa med knappar - insida

The post Grön kappa av British Millerain appeared first on SY! - elsbth.

Höstplan 2017

$
0
0

MÉLILOT SHIRT:
Från sommarplanens klänning blev det beige bomullschambray över. Det ska jag göra denna skjorta i. Om tyget inte räcker har jag säkert bomullsstuvar kvar att göra fickor, krage och ärmslut av.

LITTLE STRIPE CARDIGAN:
Samma mönster som tidigare Little Black Cardigan. Jag kompletterade med två nystan så räckte garnet till en till – inte helsvart så, utan med blue steel och lime wash också randat.
Redan påbörjad.

T-SHIRT BURDA 3197:
I en tidigare plan sydde jag ett Chewbacca-nattlinne enligt detta mönster. Jag vill fortsätta prova detta mönster och se hur modellen beter sig i ett tyg med mer fall. Antagligen kommer jag vilja sy flera och testa olika justeringar för att få till ett bra grundmönster på en t-shirt.

TROSOR:
Jag lyckades inte hitta ett tillräckligt tunt bomullstyg med elastan i till sommarplanen. Jakten går vidare…
Jag funderar på om jag ska leta efter ett riktigt mönster för hipster-trosor med, men jag vill testa med ett tunnare tyg först.

5-FICKSBYXOR:
Om jag hittar en lucka och har tyg hemma så kan det hända att jag syr mig ett par svarta byxor. Samma mönster som de marinblå jag sydde i januari, så det borde gå på ca en dag.
Denna gång ska jag fundera på mönstret till bakfickorna innan jag sätter igång.

BONUS:
Atacac /-shirt – Har ingen aning om storlek eller passform på detta mönster, men jag ser fram emot att sy detta

Resultat

The post Höstplan 2017 appeared first on SY! - elsbth.


Vinterplan 2017

$
0
0

SKINNHANDSKAR:
Detta har jag tänkt göra länge – sy mig ett par välsittande skinnhandskar. Med mina medfödda långa fingrar är alla damhandskar jag provar för korta och alla herrhandskar för breda.
Skinnjackan köptes på second hand i somras och är redan uppsprättad. Flera stora bitar blev det och jag känner mig säker på att det kommer räcka.
Mönster har jag inget än, men jag letar. Min bild är att göra likadana som de köpta skinnhandskar jag har börjat slita ut: Med bred mudd och detaljen med spännet och remmen.

Utöver detta vill jag sy:
– En jumper med cowl i viskos-linne-jersey
– Ett par mjukisbyxor i joggingtyg

Men jag lägger inte in dem i planen för jag vill fokusera på skinnhandskarna.

Resultat

SKINNHANDSKAR:
Inte färdig med toillen. Jag började med en Pinterest-tavla med tanken att rita mönstret själv utifrån vad jag hittade för gratismönster och tutorials. Gick hyfsat bra tills jag kom till tumfliken.
Hittade ett Buttericks-mönster på nätet och väntade tills det kom på posten. Mönstret innehöll ingen tumflik och jag var inte helt nöjd med passformen på toillen.
Försökte nu i helgen igen och byggde vidare på mitt första mönster, men får inte alls till tummen.
Målet nu är att jobba med handskarna då och då och ha de färdiga till nästa säsong.

TREGO:
Rowan Chunky hemp tweed
Köpte mönstret och garnet för över ett år sedan. Nu äntligen blev det en värmande lång kofta. Tyvärr blev krag-/knappkanten inte lika bred som den skulle vara i mönstret, för garnet tog slut.
Jag lade till fickorna och knapphålen. Knapparna har jag och de ska dit efter blockning.

LITTLE STRIPE CARDIGAN:
Alabama, Rowan Studios 31
KPC Novomerino 4ply
Från tidigare plan: Äntligen är den klar! Dock ska den blockas också.

COWL-TOP:
111 Burda Style 04/2014
Tunn jersey av viskos/lin från Ohlssons
Intressant konstruktion eftersom det är som en vanlig top på höger sida och en lång vikning med ett ärmhål på tvären på vänster sida. Jag tycker om den!

JULKLÄNNING:
Vogue Rebecca Taylor, V1315
Jersey från Stoff&Stil
Fick mönstret i våras och köpte tyg till det i somras. Dröjde dock innan jag började sy eftersom jag var osäker på om jag valt rätt sorts tyg. Jag chansade och det gick bra.

The post Vinterplan 2017 appeared first on SY! - elsbth.

Sommarplan 2018

$
0
0

TOPPAR, LINNEN, JUMPRAR:
Jag har väldigt ofta ett linne underst och de vita innen jag äger har hängt mer många år. De börjar få så många hål att jag snart kan med att klippa upp och sy nya. Förhoppningsvis vlir det toppar och jumprar med hellång ärm också, men linnen är prioriterade.
Har köpt jersey i 100% bomull till detta.

MYSBYXOR:
Tyget köptes i somras. Har ett mönster i en Burda-tidning, men har samtidigt sneglat länge på Hudson pants. Får se vilket det blir.

LÅNGKLÄNNING:
Jag gillar jersey-klänningar med resår i midjan. Den gråa på bilden sydde jag för ett par år sedan. Den slutar ovanför knäna, men jag skulle gärna vilja ha en hellång i samma modell också.
Kommer antagligen justera mönstret något under processen.

LIBERTY-BONUS?
De två Liberty-tyger jag köpte i augusti 2017 ligger fortfarande orörda. De väntar på inspiration och ett plötsligt infall 😉

Resultat

Första helgen i juli hade jag sy-lan. Då körde jag slutspurt på sommarplanen och sydde fyra av de redovisade plaggen.

TOPPAR, LINNEN:

[Uppe vänster]
Äntligen fick jag till en t-shirt som kändes bra och satt lagom tight! Jag märker nu en tydlig skillnad på bomullsjersey med och utan elastan. Det vita tyget jag använt är utan, men jag hoppas det göra att det jag syr håller formen längre.

[Uppe höger]
En oversized köpetop som fått hål i sig i tvättten klippte jag äntligen sönder i sömmarna och ritade av. Fick göra några justeringar i axelsömmen och vimma ärmkullarna (och lärde mig vad vim är). Tänkte från början göra ett uppvik på ärmslutet, men jag hann glömma och fålla vanligt, så jag lät fållen vara kvar. Testade bandkantare på ett projekt för första gången här, halsringningen blev bandkantad. Sydde på en sushi-ficka för att göra den roligare.

[Nere vänster]
Sushi-tyget var impulsköp. Följde mitt raglan-mönster, så den gick snabbt.

[Nere höger]
Hittade ett linne med brottarrygg i Burda style 06/2014. Fick justera höjden vid axeln och trixa, men fick ihop det. En bärbar test. Får se sen hur krångligt det är att göra om till ”raka” axelband istället för brottarryggen.

LÅNGKLÄNNING:
Gjorde halsringningen tightare än på föregångaren. La till fickor i sidsömmarna också, improviserade och inte helt nöjd. Tyget är en fladdrig viskosjersey, och det finns nog inte mycket jag kan lägga i fickorna utan att det drar för mycket. Mängden tyg i kjoldelen gör redan att den är tung. Funderar på om jag ska göra den snävare och skippa fickorna. Jag är i alla fall väldigt nöjd med passformen på överdelen.
Jag är 1,78 lång och köpte 1,7m tyg (140cm brett). Det var precis att jag fick ut alla delar, för jag vände ena ärmen uppochner. Inga spillbitar att spara på alltså. Det är sällan det händer för mig.

MYSBYXOR:
Eftersom mysbyxor inte behöver särskild passform, så gick jag efter mönsterdelarna utan att rita om. Jag förlängde benen, som jag brukar, och valde en annan större bakficka.
Burda style 03/2014.

TRÄDGÅRDSBYXOR:
Äntligen har jag fått till ”bare minimum” av dessa hängslebyxor! Jag brottades med att få till en ficka för knäskydden snyggt på toilen, men i denna version har jag bara gjort ner till ovanför knät. Eftersom benen ska vara delbara har jag skjutit knäskyddsdelen på framtiden.
Denim-tyget känns i tjockaste laget just nu. Det beror nog på att det är så varmet ute. Och jag är nog inte helt nöjd med grensömmen, men det är trädgårdsbyxor – de behöver inte sitta helt perfekt. Huvudsaken är att jag kan ha på mig dem, att de är tillräckligt långa, att jag kan röra mig i dem och stoppa saker jag behöver i fickorna.

BORDE VARIT MED:
Eftersom min cykel nu är fixad har jag cyklat en del. Med värmen som varit så har jag kunnat konstatera att jag saknar snygga somriga shorts. Får se om det blir något nu i sommar, annars kommer det med i nästa sommarplan.

The post Sommarplan 2018 appeared first on SY! - elsbth.

Höstplan 2018

$
0
0

SKINNHANDSKAR:
Fortsättning från vinterplanen. Jag har en modell och ytterligare en skinnjacka från second hand att sprätta sönder. Material har jag gott om, så det är bara att tuta och köra på första exemplaret. Måste bara hitta ett bra tyg att fodra med.

TRÄDGÅRDSBYXOR:
När hösten kommer vill jag gärna arbeta i trädgården i hellånga byxor. Därför ska jag sy nederdelen till dessa byxor. De ska inkludera fickor för knäskydden.

MARIN-MÖSSA:
Jag har redan jobbat på denna mössa ett tag, men målet har varit att få den färdig till kommande höstsäsong. Stickas i Sandnes Duo, samma som jag stickat min Marin shawl i.

The post Höstplan 2018 appeared first on SY! - elsbth.

Mina alldeles egna trosor

$
0
0

Det går inte åt så mycket tyg att sy trosor. Det verkar inte så krångligt. Det är mycket billigare än att köpa. Men hur syr jag ett par trosor som passar just mig?

Mitt projekt att sy de perfekta trosorna började i juni 2017. Det är snart 3 år sedan. Jag inledde projektet med höga förväntningar, men det visade sig vara mycket krångligare än jag trodde.

Första försöket – A

Juni 2017

På ett sy-lan, började jag sy trosor. Jag ritade av ett par Pierre Robert hipster-modell. Att rita av ett plagg utan att klippa upp det är som det är, knepigt. Nu var det ganska enkelt att rita av dessa trosor.

Jag sydde ihop trosorna, men när jag drog på mig dem satt de inget vidare. Inte alls likadant som originalet. Tyget var en jersey med polyester i. Resåren var någon trosresår jag köpt på Stoff&Stil, ganska lös.

Mitt första försök att sy trosor

Andra försöket – B

Augusti 2017

Letade gratismönster och tips på internet. Många sökresultat pekade på Pinterest, så jag skapade ett konto där. Jag hittade ett par mönster och skrev ut. Det jag testade först var Make Bra Free Hipster Pattern (storlekar S, M, L).

Testade olika sömmar i benen. Vika in sömsmånen en gång eller två gånger. Tyvärr inget bättre resultat…

Tvillingsöm till vänster. Sicksack till höger.

Tredje försöket – C

Oktober 2017

Free sewing tutorial Women’s Hipster Briefs – mönster (storlekar S, M) och instruktioner. Jag testade många olika kombinationer.

  • Vilken söm runt benen blir lagom elastisk utan att det blir vågigt?
  • Overlocka alla kanter eller inte?
  • Vilket material funkar bäst?
  • Vilken resår funkar bäst?
  • Resår i benen eller inte?
  • Vilken söm ska jag sy fast resåren med?
  • Hur tight ska resåren i midjan vara?
Många modeller och många justeringar. Här är alla försök hittills.

Hittade en post på Instagram jag gjorde för #memademay 2018:

Wearing memade underwear for the first time! Tried copying underwear I bought. Tried some free hipster pattern I found online. Not 100% satisfied with the fit yet, but I will continue to tweak it.
@by_elsbth – Instagram

Fjärde försöket – D

7 juli 2019

Ritade av ett par välanvända Lindex-trosor, som går lite längre ner på rumpan/benen. Passformen blev mycket bättre! Resåren jag använde var kanske lite för hård, så därför användes de inte så mycket.

Andra versionen – D2

Via Instagram hittade jag Stora inlägget om trosor av Clara Stickar. Där fanns många bra tips. Jag justerade bakstycket. Linningen höjdes mitt bak och lite justeringar i grenen. Jag klippte ut trosorna ur ett kasserat linne (återbruka och spara pengar!). Använde spetsresår som var ganska löst. Passformen blev den bästa hittills!

Nysydda trosor till vänster. Utslitet linne, som jag klippe ut trosorna ur, till höger.

Vikresår

På Sy- och hantverksfestivalen 2019 gick jag loss på vikresår med picoter hos B-Wear. Hemma så sprättade jag bort resåren på de två senaste paren (D och D2). Jag tyckte de på D var för hårda och på D2 var för lösa. Sydde dit nya vikresår istället och de blev mycket bättre.

Medan jag syr fast vikresåren spänner jag ut resåren så tyget blir plant.

Färdig?

I april 2020 sydde jag två par till av D2. Jag ville testa om det faktiskt var den slutgiltiga modellen. Det var det! Även om mönstret säkert kan justeras lite till och jag kan testa att sy dit resår i benen också, så känns det ändå som att jag äntligen hittat rätt!

Prickiga trosor med nålade ben.

Färdig!

De slutgiltiga mönsterdelarna har jag lagt i en plastficka med ett mönsterkort (som jag gör med alla mönster jag använder). Jag har även ritat av mönsterdelarna på baksidan av mönsterkortet, så om de i mönsterpappret skulle gå sönder, så kan jag rita av nya likadana.

Jag påbörjade ett tros-race. I skrivande stund har jag klippt ut till åtta par trosor till. De ligger i en prydlig hög i sy-rummet. Jag ska välja resår till dem också. Sen kommer jag nog köra löpande band. Precis som min målbild innan projektet började. Yes!

Fyra par trosor utklippta och redo att sys ihop.

Så gör jag:

  1. Klipp ut 1 framstycke, 1 bakstycke och 1 grenbit med 1cm sömsmån
  2. Klipp ut 1 grenbit till, men sömsmån bara bak och fram. Detta är grenbiten som hamnar på insidan
  3. Nåla fast grenbitarna (aviga mot aviga) med framstycket mellan. Framstyckets avigsida ska ligga mot rätsidan på den grenbit som inte har någon sömsmån på sidorna. Sy ihop (overlock)
  4. Repetera punkt 3 med bakstycket. Det kommer bli lite knöligt att nåla ihop där, eftersom både framstycke och bakstycket hamnar ”inuti” grenbitarna. Sy ihop (overlock) och vräng
  5. Sy ihop sidsömmarna (overlock)
  6. Vik in sömsmånen i benen (1cm). Sy med tvillingnål (stygnlängd 4,5, läs pressarfot och hård övertrådsspänning)
  7. Nåla fast vikresåren, många nålar! Sy fast med sicksack
  8. Färdig!

The post Mina alldeles egna trosor appeared first on SY! - elsbth.

Viewing all 19 articles
Browse latest View live